Güneş paneli ile ilgilenen birçok kişi, güneş paneli verimliliği hakkında bilgi almak istiyor. Güneş panelinizi oluşturacak güneş plakalarını seçerken dikkate almanız gereken en önemli verilerden biri de verimlilik. Güneş paneli verimliliği, güneş enerjisi sağlayan bir modülün yüzeyine düşen güneş ışığı miktarının bir ölçüsü. Dolayısıyla güneş paneli alırken en önemli verilerden biri olarak kabul ediliyor.
Efta Energy olarak, güneş paneli verimliliği ve performansı gibi birçok konuda sizleri aydınlatıyoruz. Firmamız, temiz ve sürdürülebilir enerji çözümleri sunuyor. Ana konumuz ise elbette güneş enerjisi oluyor. Geniş bir yelpazede hizmet sağlıyoruz. Tarımsal tesisler, endüstriyel alanlar, ticarethaneler ve müstakil konutlar için çözümler üretiyoruz. Çevresel problemler ve enerji maliyetlerinin çoğalması gibi hususlarda bizler de endişe duyuyoruz. Güneş enerji sistemlerini yönetmeliklere ve prosedürlere uygun olacak biçimde kuruyoruz. Enerji verimliliği sayesinde tasarruf tedbirleri konusunda da destek sağlamış oluyoruz. Arzu eden herkes için yenilenebilir enerji teknolojilerine erişimi kolaylaştırmak istiyoruz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yürütüyoruz.
Konya’nın önde gelen firmalarından olan şirketimiz, Doğan Oksijen’in %80 ortaklığı ile kuruldu. Doğan Oksijen ise 65 senelik köklü bir geçmişe sahip. Bu uzun tarihi, sadece ekonomik destek sağlamakla kalmıyor. Diğer yandan da güçlü bir ortaklık yapısı ile faaliyetlerimizi sürdürmemize yardımcı oluyor. Firmamızın diğer ortakları sektörle alakalı akademik geçmişe sahip olan kişilerden oluşuyor. Bu nedenle bilgi birikimimiz ve uzmanlığımız da bu ortaklarımız sayesinde artış gösteriyor. Deneyimli, genç ve dinamik bir mühendis ve tekniker kadromuz ile sektördeki faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Tam donanımlı ve tecrübeli ekibimiz sayesinde başarılı projelere imza atıyoruz.
Güneş Paneli Verimliliği Nedir?
Güneş paneli verimliliği, güneş ışığını metrekare başına elektrik enerjisine dönüştürme potansiyelini ifade ediyor. Verimliliği %17/m2 olan bir güneş paneli, ekipmanın yakaladığı toplam ışığın %17’sinin tüketim amaçlı elektrik üretimi olacağı manasına geliyor.
Sonuç olarak, güneş panelinin verimliliği ne kadar fazla olur ise aynı miktarda gelen ışıkla m2 başına elde edilen elektrik enerjisi miktarı da o derece fazla oluyor. Üreticiler tarafından bildirilen güneş paneli verimliliği, global alanda tanınan ve bir dizi değeri kullanan bir test yolu ile ölçülüyor. Standart Test Koşulları, ekipmanın kalitesini ve verimliliğini belgelemek adına güneş enerjisi endüstrisi tarafından tanımlanan bir standart olarak karşımıza çıkıyor.
Güneş paneli verimliliği hesaplanırken üç tane standart test koşulu bulunuyor. Bunlar:
- Hücre sıcaklığı: Hücre sıcaklığı 25 derece kabul ediliyor. Bu, çevrenin sıcaklığı değil, güneş panelinin kendisinin sıcaklığı. Test esnasında güneş paneli 25 derece olmalı.
- Güneş ışınımı: Güneş ışınımı ise 1000 Watt m² olarak belirleniyor. Bu sayı, belirli bir yerde belirli bir alana düşen enerji tutarını ifade ediyor. Rakam, dünya yüzeyine düşen güneş ışığı miktarının ortalaması oluyor.
- Hava kütlesi: Hava kütlesi 1,5 olarak kabul ediliyor. Bu sayının ölçülmesi zor. Çünkü ışığın yere erişmeden önce geçmesi gereken Dünya atmosferinin miktarını ifade ediyor. Esasen güneşin dünyadaki bir referans noktasına göre açısıyla alakalı.
Efta Energy’de güneş paneli verimliliğini önemsiyoruz. Bu nedenle kurulum öncesinde pek çok faktörü ele alıyoruz. Güneş enerjisi projelerinin uygulanma sürecinde ortaya çıkan tüm zorlukların bilincindeyiz. Bu zorlukları aşmak amacıyla çok çeşitli stratejiler geliştiriyoruz. Prosedür ve yönetmelik değişiklileri, yasal izinler, ürün tedarik problemleri gibi bazı faktörler, projelerin ilerlemesini önlüyor. Tesislerin kurulamaması gibi durumlar ise yatırım kararlarını olumsuz manada etkiliyor. Bu da doğal olarak potansiyel gelir fırsatlarının kaçırılmasına sebebiyet veriyor.
Ek olarak, projelerin başarısızlık ile sonuçlanması halinde firmalar, enerji maliyetlerinde artış yaşıyorlar ve hedeflerine erişemiyorlar. Bütün bu zorlukları önlemek amacı ile projelendirme süresinde bürokratik gereklilikleri dikkate alıyoruz ve süreçlerin hızlanmasını mümkün kılıyoruz. Prosedürlere ve yönetmeliklere uyum hususunda uzmanlık sağlayarak, danışmanlık hizmeti veriyoruz. Firmamız diğer yandan ürün tedarik süreçlerini optimize ediyor ve maliyetlerin düşmesini sağlıyor. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, en etkili çözümleri üretmiş oluyoruz. Ayrıca finansal danışmanlık hizmetimizle projelerin maliyet analizi ve finansmanına da destek sağlamış oluyoruz. Bu kapsamlı uygulamalarımız ile müşterilerimizin enerji projelerinin başarıyla sonuçlanmasında etkin rol oynuyoruz. Sektördeki bütün zorlukları etkili bir şekilde aşarak, başarılı projelere imza atıyoruz.
Güneş Panellerinin Verimliliğini Ne Belirliyor?
Güneş panellerinin verimliliği, ışığı elektriğe dönüştürme yeteneği olarak ifade ediliyor. Peki, bu verimliliği hangi nitelikler belirliyor? Güneş panellerinin verimliliğini etkileyen unsurlar:
Fotovoltaik Hücreler
Her fotovoltaik modül çok sayıda güneş hücresinden oluşuyor. Güneş pili, fotovoltaik teknolojinin temel işletim birimi. Ayrıca ışığı elektrik enerjisine dönüştüren süreçten sorumlu. Fotovoltaik hücreler ise bir tür yarı iletken malzemeden üretiliyor. Her yarı iletken tipin elektriksel dönüşümde verimliliğini belirleyen kendine has özellikleri bulunuyor. Böylece güneş panelinin verimliliği direkt olarak hücrelerinin verimliliğine bağlı oluyor. Fotovoltaik modüllerde kullanılan güneş pilleri ne kadar çok verimli olur ise güneş panelinin verimliliği de o derece yüksek oluyor.
Ligamentler ve Modelleme
Verimlilik hesaplaması, güneş ışınımı alan ekipmanın toplam alanına göre yapılıyor. Bu nedenle fotovoltaik hücrelerin güneş panelinin içine konumlandırılma şekli ve kaplama bileşeni de verimliliği direkt olarak etkiliyor. Fotovoltaik modüllerde verimliliği önleyen ölü alanlar, yani aralarındaki kenarlar, boşluklar ve çerçeve gibi hücrelerin işgal etmediği alanlar bulunuyor. Bu yüzden güneş panelinin verimliliği her daim fotovoltaik hücrelerin her birinin bireysel verimliliğinden daha düşük oluyor. Çünkü bu hücrelerde bu ölü alanlar daha az ve ışık kullanımı çok daha fazla.
Güneş Panelinin Kullanım Süresi
Güneş paneli verimliliği söz konusu olduğunda bir diğer ön plana çıkan husus ise güneş panelinin yaşı oluyor. Güneş panellerinin zamanla verimliliğini kaybettiği biliniyor. Senelik kayıp göz ardı edilebiliyor. Ancak ortalama 25 sene sonunda orijinal verimliliğin %20 kadarı kaybediliyor. Bu sebeple de güneş paneli ne kadar uzun süre kullanılırsa verimi de o kadar düşük oluyor. Fakat düzenli bakım ve temizlik işlemleri sayesinde verim kaybı önleniyor.
Efta Energy’de güneş panellerinin verimliliğini neyin belirlediğini de hesaba katarak, buna göre hareket ediyoruz. Enerji projelerinin yönetimi, bazı zorlukları ve fırsatları aynı anda sunuyor. Projelerin başarısız olması, yatırım kararlarının iptal edilmesi ya da gecikmesi gibi problemlere neden olabiliyor. Ayrıca doğru uygulamaların tercih edilmemesi ve bilgi eksikliği de yine güneş panellerinden istenen verimin elde edilmesine engel oluyor. Alanında deneyimli ve profesyonel kadromuz ile yüksek verimliliğe sahip güneş enerjisi projesi elde etmenize yardımcı oluyoruz.
Başarısız bir proje, potansiyel gelir ve büyüme olanaklarının kaçırılmasına da sebebiyet verebiliyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerindeki başarısız yatırımlar, firmaların ve konutların yüksek enerji maliyetleri ile karşılaşmalarına da neden olabiliyor. Öte yandan firmaların rekabetçiliklerinin azalmasına ve pazar paylarının azalmasına yol açıyor. Başarısız projeler, ekolojik ayak izinin azaltılamaması ve sürdürülebilirlik hedeflerine erişilememesi manasına da geliyor. Firmalar, marka değerinin düşmesi, itibar kaybı, müşteri ve yatırımcı tabanının azalması gibi bazı risklerle de karşılaşıyor.
Bunlara ek olarak, enerji arzında güvenliğin sağlanamaması ve enerji bağımsızlığının elde edilememesi, enerji fiyatlarındaki değişimlerden ve dış şoklardan daha çok etkilenmeye sebep oluyor. Sektördeki yenilikçiliğin yavaşlaması, teknolojik gelişime zarar veriyor ve AR-GE yatırımlarının azalmasına yol açıyor. Başarısız projeler, istihdam fırsatlarını minimize ederek ekonomik büyümeye dahi zarar veriyor.
Efta Energy olarak yürüttüğümüz başarılı enerji projeleri ise firmalar ve konutlar için önemli bir tasarruf ve karlılık artışı sunuyoruz. Güneş paneli verimliliği de bunlar arasında sayılıyor. Düşük enerji maliyetleri ve etkili enerji kullanımı, firmalara rekabet avantajı kazandırıyor. Bu da pazar paylarını ve yeni iş imkanlarını artırıyor. Başarılı projeler, ekolojik farkındalığı artırıyor ve sürdürülebilirlik hedeflerine erişmeyi mümkün hale getiriyor. Bu alana yatırım yapan firmaların itibarı yükseliyor, marka değeri artıyor, yatırımcı ve müşteri sayısı çoğalıyor. Yenilenebilir enerji projeleri sayesinde enerji bağımsızlığına ulaşmak ve enerji arzının güvenliğini elde etmek çok daha kolay oluyor. Bu gelişme, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan ve ayrıca dış şoklardan daha az etkilenmeyi sağlıyor. Başarılı projeler, piyasadaki yenilikçiliği hızlandırıyor ve diğer firmalara da ilham oluyor.
Güneş Panellerinin Verimliliğini Etkileyen Faktörler Neler?
Üretici tarafından açıklanan güneş paneli verimliliği, ekipmanın elektrik üretimini etkileyen iklim şartları için sabit değerlerin kullanıldığı endüstri standardı testler ile belirleniyor. Bu değerler şu şekilde açıklanıyor:
Güneş Işınlaması
Fotovoltaik paneller, elektrik enerjisi elde etmek amacıyla güneş enerjisine gereksinim duyuyor. En iyi ve verimli bir şekilde, senelik ortalama güneş ışınımının en yüksek olduğu bölgelerde kullanılıyor. Belirli bir bölgede sene boyunca ışığının yeterince bulunması, o bölgenin iklimi ve coğrafi konumu gibi bazı faktörlerle doğrudan ilişkili oluyor.
Sıcaklık
Sıcaklık değişimleri diğer yandan fotovoltaik hücrelerin performansını ve bunun sonucunda da güneş panelinin verimliliğini etkiliyor. Fotovoltaik hücrelerin sıcaklığı ortamla aynı olmuyor. Çünkü hücreler güneş ışınımı alırken sıcaklıkta bir artış yaşıyorlar. Ortalama şekilde, bir güneş panelinin sıcaklığı, ortam sıcaklığından yaklaşık olarak 20 derece daha sıcak. Testlerde simüle edilen şartlar gerçek dünyayı yansıtmadığı için pratik çalışma şartlarında fotovoltaik modülün verimliliği, her birinin varyasyonuna göre belirleniyor. Aynı zamanda güneş panelinin kurulumunda, kullanım ömrü süresince sağlayacağı performansı da etkileyen bazı teknik faktörler bulunuyor.
Panel Konumu
Güneş panelinin konumu ve montajı, verimlilik hususunda önemli kabul ediliyor. Panellerin montajının, gündüz saatlerinde güneş ışınlarına en fazla ve en iyi maruz kalacak biçimde yapılması gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek adına analiz edilmesi gereken faktörlerden biri de panelin yönü. Panelin yönünün güneşe dönük olması çok önemli.
Eğim
Güneş panelinin ışığı yakalamasını etkileyen bir başka konu ise eğim. Panelin eğiminin, güneş ışınlarının panelin yüzeyine direkt olarak yansımasını sağlayacak biçimde dikkatlice hesaplanması gerekiyor. Güneş paneli, yüzeyine iletilen dağınık ışığı yakalayabiliyor, ancak dik olarak gelen ışınlardan en iyi şekilde yararlanıyor. Temel kural ise fotovoltaik panelin eğiminin, kurulacağı yerin enlemiyle aynı açıya ayarlanması.
Gölgeleme
Güneş panellerinin çalışması ışığa bağlı. Bu sebeple yüzeylerinde herhangi bir gölge olması halinde verimlilikten ödün vermek söz konusu olabiliyor. Güneş panelinin gölgelenmesini mümkün olduğunca engellemek adına kurulum sahasına yakın ağaç, bina, direk gibi nesnelerin araştırılması gerekiyor. Bütün bu sebeplerden ötürü fotovoltaik sisteminizin kurulumunu ve tasarımını gerçekleştirmek, güneş panelinizin optimize edilmiş verimlilik ve performansla çalışmasını sağlamak adına uzman bir firmadan destek almanız gerekiyor.
Efta Energy, tüm projelerinde güneş panellerinin verimini etkileyen unsurları da göz önünde bulunduruyor. Bu sayede yüksek verimlilik ve yüksek müşteri memnuniyeti elde ediyoruz. Firmamız, doğa dostu enerji kaynaklarına ve özellikle de güneş enerjisine yoğunlaşıyor. Her daim müşterilerimize sürdürülebilir ve ekonomik enerji çözümleri vaat ediyoruz.
Güneş enerjisi, fosil yakıtlar gibi doğaya zarar vermiyor. Bu yüzden müşterilerimizin çevresel etkilerini minimize etmelerine destek oluyoruz. Sonuç olarak, müşterilerimiz enerji maliyetlerini düşürüyor ve daha sürdürülebilir bir enerji kaynağı elde ediyorlar. Güneş enerjisine yapılan yatırımlar, enerji tedarikindeki kesintilerden etkilenmeyi engelliyor ve işletmenin sürekliliğinin korunmasını sağlıyor.
Şirketimiz, sürdürülebilir politikaları ve doğru prosedürleri uygulayarak, finansal bakımdan uygun faiz oranları ve desteklenen kredilerle enerji projelerinin başarısını mümkün kılıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan stratejik yatırımlar, enerji üretim ve tüketimini verimli ve ekonomik bir hale dönüştürüyor. Bu da fırsat maliyeti kaybını minimize ediyor. Müşterilerimizin gelirlerini, sübvansiyonların azalması durumunda korumak adına bazı finansal çözümler de üretiyoruz.
Enerji maliyetlerini azaltmak suretiyle firmaların rekabet gücünü yükseltiyoruz. Sürdürülebilirliğe derinden bağlı kalarak, doğa dostu enerji yaklaşımımız ile beraber itibar kaybını önlüyoruz. Enerji üretim ve tüketimini çeşitlendiriyoruz. Bu da enerji güvenliği risklerinin azalmasına olanak tanıyor. Aynı zamanda, piyasadaki yenilikleri benimsiyor ve verimliliğin artmasına yardımcı oluyoruz. Tüm yaklaşımlarımız ile enerji sektörüne yön veriyor ve en çok tercih edilen isimlerden biri oluyoruz.
En Verimli Güneş Paneli Türleri
Piyasada kullanılan fotovoltaik hücrenin çeşidine göre değişiklik gösteren, bazıları ışığı enerjiye dönüştürme konusunda daha verimli olan çok çeşitli güneş paneli modelleri var. Panellerin yapımında yeni teknolojik özellikler kullanıldığı için bazı paneller, diğerlerine oranla daha fazla verim sunuyor. En verimli güneş paneli türleri şöyle sıralanıyor:
Kristalize Silikon Güneş Panelleri
Kristalize silikon fotovoltaik hücrelerden elde edilen güneş panelleri, en yüksek verimlilik seviyesine sahip. En eski ve hala en çok kullanılan panellerden biri. Yapısının daha fazla saf olması, yüksek bir verimlilik indeksini mümkün kılıyor.
PERC Güneş Panelleri
PERC hücre teknolojisi, üreticiler tarafından kristalize silikon güneş panellerinin verimliliğini yükseltmek amacıyla kullanılan popüler bir teknoloji. Hücrelerin arka bölümünde güneş ışınlarının yansıtılmasını sağlayan çok ince bir tabaka kullanarak, ışınların, hücrenin içinden daha sık geçmesini sağlıyor ve verimi çoğaltıyor.
Yarım Hücreli Güneş Panelleri
Bölünmüş ya da yarım hücreli teknolojiye sahip olan güneş panelleri, ikiye bölünen silikon fotovoltaik hücreler kullanıyor. Bu da onların dayanıklılığını ve verimliliğini artırıyor. Daha fazla verimliliği garanti eden panellerden biri oluyor.
Çift Yüzeyli Güneş Panelleri
Geleneksel güneş modülleri, güneş ışığını sadece fotovoltaik camın ışığın geçmesine izin verdiği ön bölümlerden yakalıyor. Çift yüzeyli güneş panelleri ise arka ve ön bölümünde ışığı her iki taraftan da yakalıyor. Bu da doğal olarak verimlilik artışını beraberinde getiriyor.
Efta Energy olarak, projeniz için en verimli güneş panelinin hangisi olduğunu çeşitli uygulamalar ile tespit ediyoruz. Enerji verimliliği alanında sunmuş olduğumuz çözümler ile firma ve konutların enerji maliyetlerini düşürmeyi ve kaynak kullanımını optimize etmeyi amaçlıyoruz. Enerji piyasasındaki uzun senelere dayanan tecrübemiz ve alanında uzman ekibimizle, müşterilerimize en iyi ve en kapsamlı çözümleri sunuyoruz. Bu durum ise enerji alanındaki liderliğimizin teşvik edilmesini sağlıyor.
Müşteri gereksinimlerine yoğunlaşarak, enerji tüketimini minimize etme, maliyetleri azaltma ve sürdürülebilir enerji kullanımını destekleme hedeflerimiz bulunuyor. Üstlendiğimiz projelerde doğru strateji ve planlamaya büyük önem veriyoruz. Bu aşamalarda, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri üretmek adına deneyimimizi ve uzmanlığımızı kullanıyoruz. Projelerin başarılı şekilde hayata geçirilmesine ve müşterilerimizin enerji hedeflerine ulaşmalarına yardım ediyoruz.
Siz de en iyi enerji çözümlerini keşfetmek için Efta Energy ile hemen iletişime geçin!